İnternetin babasından ChatGPT uyarısı: “Sırf havalı olduğu için…”

“İnternetin babası” olarak da bilinen Vint Cerf, Chat GPT üzere sohbet yapay zekası çalışmalarını aceleye getirmek isteyen yöneticilere net bir bildiri gönderdi: “Bunu yapmayın.”
Cerf, Mountain View, California’daki bir konferansta iştirakçilere, yalnızca çok gündemde bir husus olduğu için sohbet yeteneğine sahip yapay zekaya yatırım yapmamalarını istedi. İhtar, ChatGPT’nin popülerliğindeki muazzam yükseliş sırasında geldi.
Cerf, Google’ın geçen hafta duyurulan Bard yapay zekasına atıfta bulunarak, konferans iştirakçilerine “Bazılarınızın dikkate alacağını umduğum bir etik sorun var” dedi ve devam etti: “Herkes ChatGPT yahut Google versiyonundan bahsediyor ve bunun her vakit istediğimiz üzere çalışmadığını biliyoruz.”
Cerf’in açıklamalarında dikkat çeken kısımlar şu halde: “Bunu yatırımcılara satabilirim zira bu sıcak bir gündem konusu ve herkes bana para verecek’ diye düşünüyorsanız, bunu yapmayın. Niyetli olun. Bu teknolojilerde ne olacağını her vakit kestirim edemeyeceğimiz konusunda haklıydınız ve size karşı dürüst olmak gerekirse, sorunun büyük kısmı beşerler – bu yüzden biz beşerler bırakın son 4000 yılı, son 400 yılda bile değişmedik.”
- ChatGPT nedir? ChatGPT nasıl kullanılır?
“Teknolojiye yatırım yapanlar sizin değil, onların faydasına olanı yapmaya çalışacaklar. Bu yüzden bunu hatırlamalı ve bu teknolojileri nasıl kullandığımız konusunda dikkatli olmalıyız.”
“Teknolojinin yapacağını söylediği ile yaptığı ortasında büyük bir fark var. İşte sorun burada… Hoş bir formda söz edilmiş bir karşılık ile yanlışsız bir karşılık ortasındaki farkı anlayamazsınız.“
Cerf, 2005’ten beri Google’da lider yardımcısı olarak vazife yapıyor. İnternetin temelini oluşturmak için kullanılan mimarinin kimilerini birlikte tasarladığı için “internetin babalarından biri” olarak da biliniyor.
Bu ihtar, Google, Meta ve Microsoft üzere büyük teknoloji şirketlerinin hala yaygın olarak kusur yapan bir teknolojiyi çok süratli bir biçimde geliştirmek istemeleri ile ilgili. Alphabet lideri John Hennessy de, sistemlerin hala yaygın olarak kullanışlı olmaktan çok uzak olduğunu ve eseri halk genelinde test etmeden evvel hala çözülmesi gereken birçok yanılgı ve “toksisite” sorunu olduğunu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile kabul etmişti.