Yapay zekanın yeni becerisi: Artık de bir savaş uçağını yapay zeka ile uçurdular

Lockheed Martin’den yapılan açıklamaya nazaran taktiksel bir uçak, büsbütün yapay zeka (AI) tarafından yönetilen birinci uçuşu gerçekleştirdi. Şaşırtan bir formda 17 saat boyunca uçan yapay zeka pilotu, askeri jetleri taklit etmek için kullanılan bir VISTA X-62A taktik test uçağına pilotluk yaptı.
ABD Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu araştırma yöneticisi Dr. M. Christopher Cotting yaptığı açıklamada, “VISTA, yeni mürettebatsız araç dizaynları ile en ileri yapay zekâ tekniklerinin geliştirilmesi ve test edilmesini paralel hale getirmemize imkan tanıyacak” dedi ve devam etti: “Bu yaklaşım, üretildikçe yeni araç sistemleri üzerinde odaklanmış testlerle birleştiğinde, mürettebatsız platformlar için otonomiyi süratle olgunlaştıracak ve savaşçılarımıza taktiksel açıdan uygun yetenekler sunmamızı sağlayacak.”
Yapay zeka pilotu Lockheed Martin’in iki otonom sisteminin, Model Takip Algoritması (MFA) ve Simülasyonun Otonom Denetimi için Sistem (SACS), uçuş sırasında tam olarak ne yaptığı belirli olmasa da “otonomi ve yapay zekayı vurgulayan” testler gerçekleştirmek için birleştirdi. Otomatik pilotlar uzun yıllardır uçuşu sürdürebiliyor ve sıkıntı durumlarda denetimi ele alabiliyor, fakat yapay zekanın taktik savaşa girmesi çok daha güçlü bir vazife.
Lockheed Martin bunu test etmek için, esasen eğitim uçağı olarak kullanılan modifiye edilmiş modern bir F-16D olan VISTA X-62A’yı kullandı. Bununla birlikte, ulusal bir varlık olarak belirlenmiş olan bu uçaktan yalnızca bir tane var, bu nedenle kullanımı hudutlu.
Uçak, kullanılan önemli teknoloji ile birlikte, artık denetimli uçuş sırasında ve eğitim senaryolarında yapay zeka için bir test sistemi olarak kullanılabilecek ve geleceğin pilotlarını eğitme potansiyeline de sahip olacak.
Bu büyük bir olay zira yeni askerleri eğitmek için tecrübeli pilotlar bulmak hiç de kolay değil. Top Gun sineması, sizi eğiten herkesin 1970’lerden kalma bir uçakla yeni kuşak jetleri indirebileceğini düşünmenize neden olsa da, Hava Kuvvetleri çok maliyetler nedeniyle artık eskisi kadar büyük değil. Bu nedenle tecrübeli pilotları hizmetten alıp eğitmen rolüne sokmak sıkıntı. Yapay zeka bu yükü hafifletmeye yardımcı olursa, yeni pilotlar daha süratli eğitilebilir.